İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü / MAKALE
Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırasıyla 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde depremler -meydana gelmiştir. Bu depremleri peşi sıra binlerce artçı deprem gerçekleşmiştir.
Gerçekleşen afetin ülkemizde ve milletimizde derin yaralar açtığı acı bir gerçektir. Tüm bunların yanında, bu tip afetlerin maalesef çevre üzerinde de çok ciddi boyutlarda etkileri olmaktadır.
Çevresel açıdan değerlendirilmesi gereken en önemli konularında birisi de deprem sonrasında oluşan atıkların yönetimidir. Bu çalışmada, afet sonrasında oluşan atıkların yönetiminin önemine dikkat çekilecektir.
Deprem sonrasında oluşan-başta “İnşaat, Hafriyat ve Yıkıntı Atıkları” ile “Yıkılan Binalardan Kaynaklanan Tehlikesiz ve Tehlikeli Atıklar” olmak üzere afet atıklarının toplanması ve işlenmesi, depremden etkilenen bölgenin hızlı bir şekilde toparlanması ve yeniden inşası için esastır. Afet durumlarında bile atık yönetiminin çevresel önemi göz ardı edilmemelidir.
Afet atık yönetimi, süreçlerin baştan sona belirli bir sistem dahilinde birbirlerine entegre edildiği bir alışkanlık olmalıdır. Bu tutum çevresel kirlilik yükünü azaltacak ve ekonomik anlamda kazanç sağlayarak, yaraların sarılmasına katkıda bulunacaktır.
Rakamlarla Bölgedeki Yıkıntı Atıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre deprem bölgesindeki illerimizde toplamda 130 Bin binada yer alan 430 Bin bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edilmiştir.
Buradaki bağımsız birimden kasıt dükkan, daire, konut, garaj vb. yapılardır. Bu sayıdaki bina ve bağımsız birim, atık yönetimi açısından oldukça önem arz etmektedir ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.
Makalenin tümünü okumak için:PDF