WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nun 5.’sinde “mevcut şehircilik uygulamaları ve yaşam alışkanlıklarının değiştirilmemesi halinde son yüzyılda 1 derece ısınmış olan yerkürenin 2050’ye gelindiğinde 6 derece ısınmış olacağına” dikkat çekildi.
WRI Avrupa Ortaklıkları Yöneticisi Janneke de Vries, “Dün yaptığımız seçimler bugün bizi boğuyor. Hava, toprak ve su kirliliğinden her yıl dünya genelinde 9 milyon insan ölüyor” dedi. Sempozyumda İstanbul gibi yoğun nüfusa sahip ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenen metropolleri önümüzdeki 30 yılda neler beklediği tartışıldı.
26 Ekim 2017 Perşembe günü The Marmara Taksim Oteli’nde başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumun ilk gününde 4 ayrı oturumda geleceğin şehirleri ve şehirlerde yaşam kalitesini artıran çözümler ele alındı.
Sempozyumun açılışında konuşan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Danış, günümüzde sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inin kent kaynaklı olduğunun altını çizerek “Bu yüksek oranın başlıca nedenleri arasında kentlerdeki binalarda enerji verimliliğinin düşük olması, tercih edilen ulaşım türleri, gelişme modelleri ve hatta kent sakinlerinin tüketim alışkanlıklarını sayabiliriz. Eğer bunları değiştirmezsek son yüzyılda 1 derece ısınmış olan yerküremiz daha 2050’ye gelmeden 6 derece daha ısınmış olacak” şeklinde konuştu. Danış, Türkiye’nin de imza koyduğu Paris İklim Anlaşması’nda bu hedefin yüzyılın sonuna kadar 2 dereceyi aşmama, hatta 1,5 derecede kalma şeklinde olduğunu da hatırlattı.
Şehirlerin GSYH’deki büyümenin dinamosu olduğunu vurgulayan ve toplam GSYH’nin yüzde 80’inin şehirlerde üretildiğini belirten WRI Avrupa Ortaklıkları Yöneticisi Janneke de Vries de “Dün yaptığımız seçimler bugün hepimizi boğuyor. Bugün hava, su ve toprak kirliliği de dahil olmak üzere dünya genelinde kirlilik nedeniyle her yıl 9 milyon insan ölüyor” dedi.
Enerji Verimliliğinden Trafiğe Şehir Sorunlarına Çözüm Önerileri
Dünya genelinden başarılı şehircilik uygulamaları çerçevesinde ‘geleceğin şehirlerinin’ masaya yatırıldığı sempozyuma dünyadan ve Türkiye’den alanında uzman 25 konuşmacı katıldı. 5. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda İstanbul gibi çok büyük bir nüfusa sahip ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından en fazla etkilenen metropolleri önümüzdeki yıllarda neler beklediğini ayrıntılı olarak ele alındı.
Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda kamu, özel sektör, akademi ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler “Geleceğin Şehirleri”, “Yaşam Kalitesini Artıran Çözümler”, “Akıllı Şehirler” ve “Kentsel Enerji Verimliliği” başlıkları altında bilgi, deneyim ve çözüm önerilerini paylaştı.
Danfoss Ortadoğu, Afrika&Türkiye Bölgesi Başkanı Levent Taşkın;
Taşkın; Binaların ve şehirlerin yenilenebilir enerji kaynakları ile ısıtılması, akıllı sistemler ile ve birbiriyle konuşan sistemlerin kullanılması, yasa ve yönetmeliklerin yayınlanırken bunların alt yazılarının hazırlanması konularınıın üzerinde durdu.
"Akıllı sistemler ile doğal gaz ithalatımızda yüzde onbeş tasarruf mümkün. Şehirlerde enerjiyi tüketen su arıtma sistemlerinde frekans konvertörleri kullanarak mevcut olan sistemin verimlilğini yüzde 40 artırılması ve karbondioksit emisyonununun yüzde 34 düşürülmesi mümkündür. Bugün var olan basit bir teknoloji ile sağlanabilir. Şehirlerde soğutma kullanan bir çok sistemlerde çekilen ısıyı tekrar sisteme adapte edildiğinde yüzde 34 daha az karbon emisyonu yüzde 30 enerji verimliliği sağlamak mümkündür, öncelikle sistemi kurmak, yönetmelikleri hayata geçirmek ve paydaşların doğru kullanması önemlidir" dedi.
Özel sektör ve paydaşların birlikte çalışması gerektiğini, bu sistemlerin geri dönüş dönüş süresinin 2-5 yıl arası olduğunu, teşvik sisteminin Avrupa'da olduğu gibi hayata geçirilmesi gerektiğini, Enerji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın birlikte çalışması ile geleceğin yaşanabilir şehirlerinin kurulabileceğini belirtti.
Kentsel Enerji Verimliliği Oturumunda ise Hakan Irgit Moderatörlüğünde, Korkmaz Gül, Hakan Olcay, Dr. Meltem Bayraktar kentsel enerji verimliliği konusunu masaya yatırdılar.