Paris Konferansı öncesinde İstanbul’da çoğunluğu genç araştırmacıların katılımıyla “İklim Değişikliği ve Kalkınma Politikaları Nasıl Uyumlu Olarak Sürdürülebilir?” konferansı ve “Özel Koşulların Ötesinde: Türkiye ve Küresel İklim Değişikliği Politikaları” Genç Araştırmacılar Çalıştayı yapıldı.
Gerçekleştirilen konferansın açış konuşmaları, Sabancı Üniversitesi-İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum ve Fransa Büyükelçisi Laurent Bili tarafından yapıldı.
Etkinliğin ilk günündeki konferansta Fransa ve Türkiye’den kamu kuruluşları, özel sektör, finans sektörü, üniversite ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. Fransız Hükümeti Çevre Danışmanı Sayın Philippe Zeller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi’nden Tuba Seyyah, IPCC 5. Araştırma Grubu 2. Çalışma Grubu Baş Yazarı Barış Karapınar, İklim Ağı adına katılan Mustafa Özgür Berke, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Akman, TSKB Sürdürülebilir Yönetim Sistemleri Temsilcisi Hülya Kurt ve AFD Türkiye Direktörü Bertrand Willocquet toplantıda önemli konuların altını çizdiler. Yılsonunda Paris’te gerçekleşecek (COP 21) iklim zirvesine giden yolda düşük karbon ekonomisi, sivil toplum ve diğer paydaşların karar alma süreçlerine katılımı toplantının öne çıkan konuları oldu.
Etkinliğin ikinci gününde ise “Özel Koşulların Ötesinde: Türkiye ve Küresel İklim Değişikliği Politikaları” başlıklı Genç Araştırmacılar Çalıştayı yapıldı. Çalıştayın açılış konuşmacıları, Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Özel Raportörü ve ABD Kaliforniya Üniversitesi’nde Küresel Çalışmalar Araştırma Profesörü olan Prof. Hilal Elver ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 5. Değerlendirme Raporu III. Çalışma Grubu Başyazarı ve Uluslararası Çevre ve Kalkınma Merkezi (CIRED) Direktörü Prof. Franck LeCocq oldu.{jcomments on}