II. İstanbul Karbon Zirvesi, firmaların üst düzey yöneticileri, bilim insanları ve sektör temsilcilerini ağırladı. II. İstanbul Karbon Zirvesi'nin ikinci gününde ise ‘Düşük Karbon Kahramanları” sahiplerini buldu.
İlk gün, oturumun ilk konuşmacısı olan Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, dünyada sudan sonra en çok kullanılan ürünün 'beton' olduğuna dikkati çekerek, yoğun enerji tüketimi olan bir sektör olduklarına değindi.
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın Pandır da grup olarak sürdürülebilirlik ve emisyon azaltma gibi konularda ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç ise Türkiye'de sadece sanayiden yıllık 1 milyon 250 bin tehlikeli atık çıktığını açıklayarak, "Örneğin tıbbi atık olarak da 100 bin ton gibi bir rakamdan bahsedebiliriz. İzaydaş olarak biz bu atıkların önce oluşmaması için, oluşması durumunda da azaltılabilmesi ya da en etkin haliyle geri dönüştürülebilmesi adına çalışıyoruz" dedi.
Peugeot Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmet Akın, böyle bir zirvede yer almaktan çok memnun olduklarını belirterek, "Ancak bu zirvenin ikinci kez düzenleniyor olmasını ve daha da sahiplenilmesini en az bizim katılımımız kadar değerli ve öncelikli gördüğümüzü bilmenizi isterim" diye konuştu.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise, bugün alınan kararların 10 yıl sonrasını etkilediğini belirterek, bu bilinç ile yola devam edilmesi gerektiğini kaydetti.Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve bu yapısını devam ettirmesi gerektiğine işaret eden Ak, "Eğer önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyorsak bu noktada nasıl bir yol haritası izleyeceğimiz çok önemli. Bugün kömür ve nükleerden enerji sağlayacağına dair planlama yapılan bir yapı var. Özellikle Amerika'da kömür santrallerinin kapatıldığı ve yenilenebilir enerjiye doğru önemli adımlar atıldığı bir ortamda Türkiye'nin gelecek senaryosunda kömürün olması düşündürücü" diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu yönetimindeki sunumun ardından katılımcılara plaket verildi.
II. İstanbul Karbon Zirvesi'nin ikinci gününde ‘Düşük Karbon Kahramanları” sahiplerini buldu.
Yerel yönetimlerde, Nilüfer Belediyesi, ‘Ulaşım Karbon Ayak İzi Azaltmak Üzere Çalışanların Alışkanlıklarının Saptanması ve Değişimi Projesi’, Kartal Belediyesi, ‘Kırmızı Solucan Gübresi Üretim Projesi’, Kadıköy Belediyesi, ‘İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sera Gazı salımlarının Azaltımı Projesi’ ile Düşük Karbon Kahramanları oldu.
AKBAŞLAR Tekstil ve Enerji ‘Baskı Proseslerinin Çevreye Verdiği Zararların Karşılaştırılması Projesi‘ ile ödüllendirilirlen BASF Türk Kimya ‘Proseslerde Entegre Enerji Verimliliği Uygulaması İle Karbon Salımı Azaltımı Uygulaması‘ ile Düşük Karbon Kahramanı oldu. Çöpten enerji üretimi ile sera gazı azaltımı başarıları için ORTADOĞU ENERJI ile RECYDIA Düşük Karbon Kahramanı ilan edildi. PEUGEOT 308 BlueHDI sınıfının düşük karbon salınımı değeri, TRANSORIENT yeşil taşımacılık, YAŞAR Holding üretimde karbon salımı azaltımı, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası ‘Karbon Nötr Projesi’ ile Düşük Karbon Kahramanı ödülüne layık bulundu.
Zorlu Enerji ‘Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları’ projesiyle Düşük Karbon Kahramanı ödülünü alırken, Tibet Çınar- İnci-Soner Sarıhan Ailesi ‘Başka Yaşam Mümkün: Herkes Yapabilir’ diyerek ailelerin Düşük Karbon Kahramanı oldu. Oya Ayman Özesmi- Uygar Özesmi ‘İnandıkları gibi Yaşadıkları Sıfır Karbon Ayak İzli Ev Yaşamları’ ile Düşük Karbon Kahramanı oldular.
Karbon yönetimi konusunda emek verenleri ve iklim değişikliği ile mücadele edenleri desteklemenin yanı sıra konunun yaygın bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya yönetimler, sivil toplum örgütleri, kişiler ve firmalardan, üçü yabancı olmak üzere 32 proje aday oldu.
Ödüller SÜT-D Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Etem Karakaya tarafından takdim etti.