Küresel değişiklikler karşısında sürdürülebilir atık yönetimi stratejilerini geliştirmeyi hedefleyen “İstanbul Atık Mutabakatı”, dünyanın farklı bölgelerinden gelen 31 şehrin belediye başkanları ve temsilcilerinin görüşüne sunularak imzalandı.
Kongrede “İstanbul’un son yıllarda adından söz ettiren alt ve üst yapı yatırımlarının en önemli ayaklarından olan atık yönetiminde dünyaya örnek ve bölgesinde lider bir şehir konumunda bulunması ve özellikle son 10 yılda edindiği bilgi birikimini ve tecrübeyi dünyaya aktaracak niteliğe ulaşması” vurgulandı.
Sürdürülebilir katı atık, su ve atık su yönetimini bilimsel bir platformda konuşmak ve deneyim paylaşmak amacıyla düzenlenen İstanbul Uluslararası Katı Atık, Su ve Atıksu Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde 22-24 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlendi.39 ülkeden 500’ü yabancı toplam 1300 kişinin katılım gösterdiği kongrenin açılış törenine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk katıldı.
Kongrenin en önemli konularından biri Almanya, Avusturya, Macaristan, Ürdün, Hindistan ve Malezya başta olmak üzere 30 ülke ve 31 şehirden, 12 Belediye Başkanı, 9 Belediye Başkan Yardımcısı ve 73 delegasyonun katıldığı Dünya Belediye Başkanları toplantısı oldu. Toplantıda küresel değişiklikler karşısında sürdürülebilir atık yönetimi stratejilerini geliştirmeyi hedefleyen “İstanbul Atık Mutabakatı” dünyanın farklı bölgelerinden katılan belediye başkanları ve yerel idareciler ile paylaşılarak imzalandı.
Kongrede 6 paralel salonda toplam 36 oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Avrupa bölgelerindeki 29 farklı ülkeden 142 bildiri sunumu ve 111 poster bildiri sunumu yapıldı. Oturumlara yurt içi ve yurt dışından 27 davetli konuşmacı katıldı.{jcomments on}