Yapı

Eventuum’un düzenlendiği her yıl geniş katılıma sahne olan 7. İnşaat ve Konut Konferansı, 15 Ocak 2019 Salı günü Sheraton Grand Hotel Ataşehir İstanbul’da düzenlendi. Düzenlendiği ilk yıl 2012’den beri toplam 1500’ü aşkın şirketi ağırlayan konferans, bu yıl da yüzlerce şirketin katılımıyla gerçekleşti.

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Eventuum Genel Müdürü Pınar KopuzİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz7. İnşaat ve Konut Konferansı'nı gerçekleştiren Eventuum Genel Müdürü Pınar Kopuz, 7 yıldır düzenledikleri Konferans'ın 2019 yılının sıkıntılı sürecinde çok değerli katılımcıları ağırladıklarını, yatırımcı, uygulamacı ve tüm karar vericileri bir araya getirerek bilgi paylaşımını sağladıklarını, işbirliği fırsatlarına zemin oluşturduğuna inandıklarını belirtti. konferansın Ana Sponsoru FIRATPEN oldu.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaptığı açılış konuşmasında sektöre yeni bir açılım getirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. 2018’in ikinci yarısında yaşanan ekonomik olumsuzlukların sonucunda tüm risklerin yapı müteahhitleri tarafından üstlendiğine dikkat çekti.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.İnşaat projelerine kredi gerektiği, arsanın teminat olarak kullanılabileceği, arsa sahipleriyle ortak şirket kurulması gerektiğini belirtti.Kentsel dönüşümde yeni bir model hazırladıklarını söyledi. Yapı müteahhitlerinin piramit oluşturularak iş yapması oto kontrol ile kontrol edilmeli dedi.  2019 ön gürüsü olarak; konut fiyatlarının artışının 2001 yılından daha sert olacağını, %60'a varan inşaat maliyet artışlarının henüz fiyatlara yansımadığını, şu anda en güvenli yatırımın gayrimenkul olduğunu, ancak ruhsatların %55 azalmasını izlediklerini aktardı.

 

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa ÇelikSinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa ÇelikSinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, geleceğin trend konutları konsepti ile konferansta yaptığı konuşmada, Sürdürülebilirlik, Duyarlı mimari, Birlikte yaşama, Teknoloji geleceğin konutlarına yön verecek unsurlardır. 3D ile fabrikalarda yapılan evler, ahşap evler, kendi kendine yeten ev, mahalle, şehirler öne çıkacak. Konut sektörü Türkiye'de büyümeye ve ekonominin kaldıracı olmaya devam edecek. İnşaat sektöründe geleceğin trendlerini akıllı bina ve yapay zeka belirleyecek dedi.Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Muharras Aza Hasan RahvalıAğaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Muharras Aza Hasan Rahvalı

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Muharras Aza Hasan Rahvalı, "Konutta Arz, Talep ve Proje Finansmanı”konu başlığı ile yaptığı konuşmada, "4 yıl içinde stokları eriteceğiz, İstanbul'da 405 bin konut satılmayı bekliyor, rakamlar 4-5 yıl içinde dengelenecek, Banka ve konut üreticilerinin yaptığı fedakarlıklar var, psikolojik faktörler nedeniyle bu satışa yansımadı. Çözüm, gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasıdır, dedi.Yurt dışında gerçekleştirdikleri fabrika ve konut projelerinden bahsetti.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden TimurNef Yönetim Kurulu Başkanı Erden TimurNef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, İnşaat ve Konut Konferansı’nda özellikle dijitalleşme ve fikir ihracatı üzerinde durdu. Birlikte gelişmekten bahsetti.Nef Global ile gayrimenkulde bir dünya markası olma hedefine adım adım yaklaştıklarını ifade etti. Gayemiz bu sektörün uluslararası bir markası yok, biz buna talip olabilir miyiz idi. Bürokratik süreçlerin uzunluğu ve zorluğu nedeniyle yurtdışında tek başına proje geliştirebilmek zor bunu biliyorduk. Baktığınızda dünyada proje geliştiriciler hep yerel firmalar. Amerika’nın en büyük markası sadece 4 ya da 5 eyalette proje geliştiriyor. Sektörümüz sanayi devrimi yaşamadığı ve kul işi bir sektör olduğu için ölçeklendirilemiyor. Ama biz bir ilki gerçekleştirelim istedik. Hedefimiz 2023’te 10 ayrı dünya metropolünde olmak ‘’ açıklamasında bulundu.

Konferansın Ana Sponsoru olarak bir sunum gerçekleştiren Fıratpen Profil Pazarlama Müdürü Dr. Mehtap Uluceviz, 7. İnşaat ve Konut Konferansı’nın gelecekteki işbirliklerine zemin hazırlayacağına inandığını vurgulayarak başladığı sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektöründeki gelişmeleri yakından izleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık daha yüksek yalıtımlı, daha geniş açıklıklarda fonksiyon üreten ürünler talep görüyor. Mimari çizimler bu yönde gelişiyor. Evdeki yaşam alanları her türlü projede dış mekanla daha entegre. Biz de bunun bilinciyle yüksek katlı yapılarda dahi rüzgar yüküne karşı gerekli atalet değerlerini sağlayabilecek, enerji tasarrufu yüksek, geniş açıklıkları rahatlıkla geçmemizi sağlayacak tasarıma sahip seriler üretiyoruz. Bu sebeple de projelerde tercih sebebi oluyoruz. Proje teknik ekibimizde yer alan mühendis kadromuzla, her şartnameye uygun serilerimizle, pencere laboratuvarımızla, pencere üretim kalitesi yüksek bayilerimizle ve satış sonrası hizmetlerimizle sektörümüzün çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.”

FuzulEV Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp AkbalFuzulEV Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp AkbalFuzulEV Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, gayrimenkul sektörünün halen devam eden yüksek potansiyelini, 2019 yılında inşaat ve gayrimenkul sektöründeki beklentileri değerlendirdiği konuşmasında Türkiye’de yüksek seviyedeki sosyal konut açığı ve finansal açıdan konut fiyatlarının mevcut kredi, faiz, peşinat üçgeninde ulaşılamaz seviyede olması ve alternatif konut finansman modeli olan FPK’nın sosyal konut açığını kapatmadaki rolüne dikkat çekti. FPK sisteminin ekonomiye yarattığı katma değer ve sosyal sorumluluk yönü Akbal’ın değerlendirdiği bir diğer başlık oldu.24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Aziz Yeniay24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Aziz Yeniay

24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Aziz Yeniay, “Gayrimenkulde Yabancı Yatırımlar, Vatandaşlık Hakkı ve Sektörün Finans Teminindeki Gayrimenkul Yatırım Fonunun Rolü ve Önemi” konusunda konuştu. İki tip fon mevcut, açık uçlu fon ve tahsisli fon, küçük yatırımcıların biraraya getirilimesi gerek, vergi avantajı sağlanmalı. Elimizdeki varlıkları fon üzerinden değerlendirerek yatırımcıya %30 dolayında kazanç sağlanabilir, önümüzdeki yıllarda fonlar daha çok öne çıkacak," açıklamalarında bulundu.

Thyssenkrupp Asansör Satış Direktörü Burak PolatoğluThyssenkrupp Asansör Satış Direktörü Burak PolatoğluThyssenkrupp Asansör Satış Direktörü Burak Polatoğlu, Konferansta yaptığı açıklamada “Thyssenkrupp Asansör olarak, 1800’lü yılların ikinci yarısına dayanan tarihi ile inşaat sektörünün dünya çapındaki en önemli paydaşları arasında bulunduğunu belirtti. Konuşmasında, asansör ve yürüyen merdivenler konusunda uzman bir marka olarak mega kentlerin artacağını, 2050 yılında insanların daha çok şehirlerde yaşayacağını, akıllı şehirler için hazırlık yaptıklarını, yaşamı kolaylaştıracak yenilikler peşinde olduklarını, kentsel yaşam alanlarının planlamasına yönelik sundukları yeniliklerinin ve ödüllü çözümlerinin her gün milyonlarca insanın hayatına dokunduğunu belirtti. İhtiyaçlara yönelik olarak özelleştirilebilen esnek çözümlerin, binalardaki kullanılabilir alanların artırılmasına yardımcı olurken, yaşanabilirliği de üst seviyeye taşıdığını, sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda geliştirilen yürüyen merdiven ve asansörlerin, şehirlerimizde güvenli ve konforlu bir geleceğin inşa edilmesinde çok önemli bir role sahip olduğunu asansör ipi olmadan tek bir kuyuda birden fazla kabin, dikey ve yanısıra yatayda haraket edebilen multi asansör fikrinin devrim niteliğinde olduğunu tasarruf ve zaman kazandıran bu sistem konulu çalıştıklarını belirtti.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Öztemel, öncelikli olarak toplumsal dönüşüm, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 gibi kavramların neler ifade ettiği ve toplumsal dönüşümü tetikleyecek ne tür unsurlara odaklandıklarını, daha sonra bu dönüşümün toplum üzerindeki etkileri ve özellikle şehirlerde ve yaşam alanlarında ne tür değişimleri tetiklediklerine yönelik bilgiler verdi. Akıllı şehirler konusunda ve bu kapsamda nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiğine yönelik bilgileri katılımcılar ile paylaştı.

Gayrimenkul sektöründe uzun yıllar müfettişlik ve bölge müdürlüğü yapan, gayrimenkul mevzuatı ve elektronik uygulamalarda birçok çalışması ve yayını olan Dr. Nihat Kandaloğlu, konferansta “3D Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı İstanbul Projeleri” konulu konuşmasında; “Gayrimenkul fuarcılığı dünyada yıllardan beri uygulanan bir pazarlama yöntemi. Yaşadığımız dünyaya ise dijital dönüşüm damgasını vuruyor. Dijital dönüşümde elektronik ortama geçmesi gereken ilk sektör gayrimenkul fuarcılığıdır. Çünkü fuarlarda gerçek bina ve gerçek şehirle ilgili kısıtlı bilgi algılanıyor ve gerek müşteriler ve gerekse satıcılar bir çok masraf yaparak ürünlerini tanıtmak için sadece tek bir mekanda buluşmaktadır.“ dedi.

Guangdong İnşaat ve Yapı Malzemeleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lan Fang, Çin ve Türk İnşaat Sektörü İpekyolu Kuşağı Yatırım Alternatifleri ve İşbirliği Modellemesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Kemal Gani BayraktarTürk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Kemal Gani BayraktarTürk Tesisat Mühendisleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’de toplam enerjinin yüzde 70’inin binalarda ve sanayide tüketildiğini, küresel ve bölgesel gelecek ihtiyaçlarını da öngören bütünleşik tasarım ve mekanik tesisat çözümlemelerinin yüzde 50’nin üzerinde enerji tüketimini azaltacağını, özellikle güneş enerjisiyle ısıtma, soğutma, sıcak su elde edilmesi gibi sıfır karbon ve yerli yenilenebilir enerji kaynakları destekli teknolojilere ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, “Çarpık yapılaşma ve niteliksiz konutların hızla yenilenmesini amaçlayan kentsel dönüşüm ve yeni bina projelerinde; sıfıra yakın enerjili çevre dostu binaların hayata geçirilmesi, etkin enerji verimliliğini sağlamada, sağlıklı çevre ve yaşam alanlarına kavuşmada önemli bir fırsat. Bu dönüşüm sağlanırken geleceğin ihtiyaçları dikkate alınıp enerji tasarrufuna yönelik bütünleşik tasarlanmış yüksek enerji korunumlu yerleşimlerde güneş, biyogaz, jeotermal kaynaklı yenilenebilir enerjilerle destekli hibrit bölgesel ısıtma ve soğutma çözümleri de ele alınmalıdır. Ekonomide yüksek büyüme fırsatlarını da sunan düşük karbonlu sürdürülebilir gelecek için insiyatif alarak değişimi yönetmek hepimizin sorumluluğudur, Türkiye'nin mühendislik bilgisi yeterlidir, TTMD üyeleri bunları gerçekleştiriyor. Gelecekte öncelik "insan" olacak, dedi.

İZODER Isı Su Ses Ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent PelesenİZODER Isı Su Ses Ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent PelesenİZODER Isı Su Ses Ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, konferansta yaptığı konuşmasında “Yazar Yuval Noah Harari “Sapiens” Kitabında insanlığın kısa tarihini anlatmış ve insanın medeniyet yolculuğunu “hayvanlardan tanrılara” ifadesi ile aktardı. İnsan toplulukları yaklaşık 11.500 yıl önce kültürel gelişimlerinin artması ve tarımın da etkisi sonucu yerleşik düzene geçmiş böylece konut kavramı sadece barınma ihtiyacından çıkarak günlük yaşam alanı ve insan hayatının geçtiği en önemli mekan haline geldi. Binaların, özellikle de konutların medeniyetin çok önemli parçaları olduğunu düşünürsek, konfor nedir, konfor şartları nelerdir sorusunu sormak gerekir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde konfor kelimesi “Günlük hayatı kolaylaştıran maddi rahatlık” olarak tanımlanıyor. Yaşadığımız mekanlardaki konforu sağlamak o mekanlardaki iklimsel şartlar ile ilgili. Yani mekanın sıcaklığı, ortamdaki nem ve havanın hızı gibi önemli etmenlerden bahsediyoruz. İlave olarak gürültü, ortamdaki havanın ve ışığın kalitesi konforumuzu arttıracak diğer önemli maddeler. Bunun yanı sıra bina güvenliği, binanın deprem dayanımı, yangın anında tahliye süresini uzatacak önlemlerin alınması başlı başına hayati konular. Binamızın konfor, sağlık ve güvenlik şartlarını sağlaması ancak ve ancak yalıtım koşullarının iyileştirilmesi ile mümkün olabilir” dedi.

MTMD Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan ÇELİMLİMTMD Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan ÇELİMLİMekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan ÇELİMLİ, “Yapı Sektöründe Disiplinler Arası Eşgüdüm ve Önemli Konular” başlıklı sunumunda; mekanik taahhüt hizmetleri, insan ve çalışma şartları, iş güvenliği, şantiye mobilizasyon koşulları, inşaat risk sigortası, montaj sigortası, devlet destekli alacak sigortası, bina tamamlama sigortası, BIM yapı bilgi modellemesi, Test Ayar Dengeleme işlemi, KİK, Bütünleşik uygulama ve tasarım, iş programı, yapım sürecinde temel hizmetler, mühendis mimar eşgüdümü, uzmanlıklara saygı, yapı denetimi ve önemi hakkında konuştu.

Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk HasanoğluHasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu gerçekleştirdiği konuşmasında Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün, 2019 yılından beklentilerine yer verdi. Konuşmasında sektör açısından 2018 yılını değerlendiren Hasanoğlu, “Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı 2019 yılı yıllık programı kapsamında toplulaştırma, kamulaştırma ve imar uygulamalarının daha etkin bir biçimde hayata geçirilmesini ve emlak piyasasının daha sağlıklı işlemesini sağlayacak gayrimenkul değerleme sistemine ilişkin maddeyle sektörümüzün önümüzdeki yıl daha hareketli olacağına inanıyoruz. İmar planı izleme ve denetim için alternatif modellerin geliştirilmesi de 2019 yılı planlamasında yer alan önemli konular arasında yer alıyor. Yeni program ile imar planı izleme, değerlendirme ve denetim sistemlerinin kurulması amacı ile yine çalışmalar yapılacak ve bu çalışmaların sektörümüze ışık tutacağı kanaatindeyiz” dedi.

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha YeltekinMÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha YeltekinMÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, konferansta “İnşaat ve Konut Sektöründe Yurtdışı Açılımı Yol Haritası” konulu oturumda "Kobi ölçüsündeki müteahhitler yurt dışına nasıl gider, açılım şart. Yurt dışından ülkemizde konut alacaklar için sigorta amaçlı bir kredi alması önerilebilir, yurt dışına açılırken korkak davranılmamalı" dedi.

Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cemaloğlu,Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa CemaloğluElektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cemaloğlu

 “Elektrik Tesisat Sektörü Güncel Gelişmeleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. “Değişimlerin oldukça hız kazandığı dünyamızda ülkemizin elektrik sektörünün sürdürülebilir şekilde etkili kılmak için hedeflerimize uygun insan kaynağımızı, uluslararasında da kabul görmüş güncel standartlarımızın ve buna uygun şekilde üretilen ürün ve hizmetlerin kontrolünü tam ve doğru şekilde sağlamamız ve yönlendirmemiz gerekmektedir. Ülkemizin kaynakları bunu başarmak için yeterlidir” dedi.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline