Verimlilik


İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, yeni yönetim kurulunu seçti. AFS Flexible Kanal Ticareti Ltd. Şti. Genel Müdürü Zeki Poyraz Birlik’in yeni başkanı oldu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile 11 Ocak’ta gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 54 sanayicinin katılımı ile Ankara’da yapıldı.
AFS Flexible Kanal Ticareti Genel Müdürü Zeki Poyraz, tek liste ile girilen seçimde Birlik’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Poyraz, birlik ve beraberlik içinde sektör ihracat çıtasının yükselmesi için hızlı bir çalışma içine gireceklerini söyleyerek, alım heyetleri oluşturulması, uluslar arası fuarlara katılım konularına ağırlık vereceklerini vurguladı.

Sektörün sorunlarının çözümü için var güçleri ile çalışacaklarını ifade eden Poyraz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve sektör temsilcilerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.  

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu Başkanlığı: AFS Flexible Kanal Tic. Ltd. Şti.- Zeki Poyraz  
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: ''Friterm Termik Cihazlar San. ve Tic. A.Ş, Panel Sistem Soğutma San. ve Tic. A.Ş, Üntes Isıtma Klima ve Soğutma San. ve Tic. A.Ş, Alarko Carrier San. ve Tic. A.Ş, Bosch Termoteknik Isıtma Klima Tic.A.Ş, Ahmet Yar Soğutma San. ve Tic. A.Ş, Klas Isıtma Soğutma Klima San. ve Tic. Ltd. Şti, Niba Su Soğutma Kuleleri San. Tic. A.Ş, Faf Vana San. ve Tic. Ltd. Şti ve Türk Demir Döküm Fabrikaları A.Ş.''

Ekonomi Bakanı Çağlayan” Değerli TL cari açığı tetikleyen en büyük sebep”

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’na katılan ve İklimlendirme Sanayi mensupları ile bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılının ilk aylarında cari açığın biraz yüksek çıktığını belirterek, ''Bunun çeşitli sebepleri var ama en büyük sebebi, Merkez Bankası’nın eski yönetiminin geçen yıl tüm ikazlarımıza rağmen, almakta adeta direndiği, bir yerde muhalefet ettiği Para Politikası Kurulu’nun zamanında almadığı tedbirlerden dolayı TL'nin aşırı değerlenmesi sonucu olarak ortaya çıkan bir ithalat ve cari açık rakamıydı'' dedi.

Bakan Çağlayan, 2011 yılı Kasım ayında cari açığın 5,19 milyar dolar olduğunu belirterek, bunun 2011 yılının en düşük üçüncü rakamı olduğunu ifade etti.
Geçen yılın aynı ayına göre, cari açıkta yüzde 13 oranında azalma olduğunu dile getiren Çağlayan, geçen yılın ilk 6 ayının cari açık ortalamasının 7,5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: ''Son 5 ayın, 2011'den bahsediyorum cari açık ortalaması 5 milyar dolara düşmüştür ve 11 aylık cari açık rakamı 70,2 milyar dolar olmuştur.
Cari açık, ödemeler dengesi derken sadece mal ticareti değil, hizmet ticareti de son derece önemli bir kalemdir. Döviz kazandırıcı hizmetler çok önemli bir kalemdir. Cari açığın birçok sebebi var. Türk lirasının aşırı değerlenmesi bunu en büyük tetikleyen yapılardan biridir.

Bunu otomobil sektöründe geçen sene gördük. Tenkit etmiyorum arkadaşlarımı ama önemli olan, tenkit edilmesi gereken Türk lirasını bu kadar aşırı değerlendirip, suni cennet yaratanlara benim sitemim.''
İklimlendirme sektörünün Türkiye için önemini de vurgulayan Çağlayan, sektörde faaliyet gösteren firmaların her geçen yıl dış ticaret açığına olumlu yönde katkı sağlayacak yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getirerek, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla bu ivmenin artacağını ifade etti.
Bakan Çağlayan, sektörü en iyi bilenlerden biri olduğunu belirterek, üniversitedeki diploma projesinin ısıtma ve havalandırma olduğunu söyledi.
Geçen yılın ilk 11 ayını içeren verilere bakıldığında, sektörün 5,1 milyar dolarlık ithalatı, buna karşılık 4,6 milyar dolarlık ihracatı olduğunu aktaran Çağlayan, arada 500 milyon dolar civarında bir dış ticaret açığının bulunduğunu bildirdi.

Sektörde dış ticaret açığının azaltılması yönünde önemli adımların atıldığını dile getiren Çağlayan, ''2012 yılında inşallah bu birliğin niye kurulduğunu göstererek, artıya geçeceğiz'' dedi.

İklimlendirme sektörünün dünyada 70 milyar dolar civarında hacme sahip olduğunu aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: ''Önümüzdeki iki yılda yaklaşık 85 milyar dolar seviyesine çıkacağı öngörülen bir sektör ve biliyoruz ki ülkemizde de sektörün gerek yurtiçindeki payı gerek yurtdışındaki payı artacaktır. Sektörün 2023 yılı ihracat hedefi 20 milyar dolardır.
Yani 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde 20 milyar dolarlık bir paydır, ama ben ümit ediyorum ki bu 20 milyar doları daha da artıracağız. Yaklaşık o tarihlerde Türkiye'nin 30-35 milyar dolarlık iç pazarı oluşacaktır. Yani sektör o yıllara geldiğimizde çok önemli bir güce sahip olacaktır.''
Sektörün ihracatının artmasında en önemli etkenlerden birinin müteahhitlik, müşavirlik ve mühendislik sektörü ile birlikte yapılacak çalışmalar olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, bu sektörlerin çok yakın çalışma içinde olması gerektiğini ifade etti.
Türk özel sektörünün yaşadığı gelişmeyi çok yakından takip ettiğini dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Önemli dönemlerden geçiyoruz. Muhalefet yapmak isteyenleri mutlu etmese de ben tüm ihracatçılara teşekkür ediyorum.
Özellikle böylesine zor bir ortamda, ihracatta Türkiye'nin yüzünü güldürdüğünüz için size teşekkür ediyorum. Siz, iki kere ikiyi üç göstermek isteyenlere hiç itibar etmeyin. Şunu bilin ki yapılanları tüm Türkiye takdir ediyor, biz takdir ediyoruz.
Şimdi bunun üzerine evvel Allah yenilerini ilave edeceğiz. Sizi sırf muhalefet yapma adına eleştirenlere, kurdan dolayı ihracat yapmamakla sizi farklı noktalara getirmek isteyenlere vereceğiniz en büyük cevap, 2012 yılında ihracatı 150 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır. Ben size fazlasıyla güveniyorum. Biz tüm bakanlık olarak sizin emrinizde, hizmetinizdeyiz.''

Türkiye'nin ithalat yapısına değinen Çağlayan, ''Sayın Bakan sadece ihracat rakamlarını söylüyor, ithalat rakamlarını söylemiyor'' şeklinde eleştiriler yapıldığını hatırlattı.
İthalat verilerinin de tamamen şeffaf şekilde açıklandığını ve kendisinin bu verilerin analizini geniş katılımlı basın toplantısıyla yaptığını söyleyen Çağlayan, bu yıl da 2011 verilerinin ardından, ithalat rakamlarını geniş katılımlı bir basın toplantısıyla değerlendireceğini dile getirdi.
Çağlayan, ''Hani ağzı olup konuşanlar var ya... Cari açıktan, ithalattan bahsedenler... Bunların cari açıktaki ve ithalattaki, dış ticaret açığındaki rollerini sizinle paylaşacağım. Acaba toplumun bu konudaki genel konsepti ne? Çok fazla değil, 15-20 gün sonradan bahsediyorum. Taşların yerinden oynadığı açıklamalar olacak. Yoksa niye saklayalım'' diye konuştu.
Dış ticaret açığı konusunda Türk sanayinin önce zihinsel ve ardından yapısal dönüşüme ihtiyacı olduğunu anlatan Çağlayan, bugünkü dünyada eski üretim yapısıyla yola devam edilemeyeceğini söyledi.

''Katma değeri olmayan yatırımlar desteklenmeyecek”

''Yüksek teknoloji, yüksek katma değer ihtiva etmeyen yatırımlar asla tarafımızdan desteklenmeyecektir'' diyen Çağlayan, AK Parti Hükümeti'nin, dünyanın hiçbir yerinde olmayan en iddialı ARGE teşvik yasasını çıkardığını belirtti.
Artık Türk sanayicisi ve ihracatçısının ''hammallık'' yapmaması, yükte hafif pahada ağır ihracata yönelmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin ihracat yapısının, ithalat yapılan ülkelerin ithalat yapısına göre belirlenmesinin önemine değindi.
Çağlayan, şöyle konuştu:''Türkiye'nin ihracatı şu anda ithalatının yüzde 56,6'sını karşılıyor. Yüzde 75'lere çıktığı dönemler var. Ama bunlar cari açığın değil, cari fazlanın olduğu dönemlerdir. Bu da ekonomi dibe vurduğu dönemlerde olmuş. Bakın 1994'e, 2001'e, bakın 2008'e, benzer hareketleri göreceksiniz. Ama Türkiye büyümek zorunda. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var.
İşte bakın Avrupa'nın haline. Avrupa'nın ekonomi havası buz gibi. Ve bakın doğrudan yatırım sermaye girişlerine. Avrupa'daki, soğuktaki kardeşlerimizi de Türkiye'ye davet ediyorum. Gelin, bizim sıcak iklimimizden faydalanın. Yatırımlarınızı buraya getirin. Ve bunun da geldiğini görüyoruz.

Yatırımların yüzde 86'sı Avrupa’dan”

2011 yılının 11 ayında Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 12,1 milyar dolar olduğunu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış yaşandığına dikkat çeken Çağlayan, 2011 yılında Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarının yüzde 86'sı Avrupa'dan geldiğini ifade etti.
Çağlayan, Türkiye'nin yatırım açısından en sıcak, en iyi iklime sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan,
Türkiye'de üretimi olmayan, ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin teşvik edilmesi konusunda çok önemli değişikliklerin görüleceğine işaret ederek, ''Cari açık Türkiye'nin kaderi değil'' dedi.

“10 günlük ihracat rakamı 2,8 milyar dolar”

Çağlayan, cari açıktan korkmanın bir anlamı olmadığına, bugün Avrupa'nın 31 ülkesinden 19'unun cari açık verdiğine de işaret etti.
Çağlayan, İklimlendirme Sanayi İhracatçı Birliği'nin de cari açık konusunda üstüne düşeni yapacağını dile getirdi.
Bu yılın Ocak ayında ihracatın tam gaz devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, ''1-10 Ocak 2012 tarihlerinde Türkiye'nin ihracatı 2,8 milyar dolar olmuştur. Ki bu, 8 iş gününe tekabül ediyor. Bu ihracat artışı, tarihi rekor kırdığımız 2011 yılının 1-10 Ocak tarihine göre yüzde 21,9 daha fazladır. Ocak ayına da bereketli başladık, şükürler olsun. Hani derler ya 'Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli olur' diye'' değerlendirmesinde bulundu.
246 gümrük bölgesine ihracat yapmanın her babayiğidin harcı olmadığını kaydeden Çağlayan, ''Bakın bunları size gaz vermek için söylemiyorum. İhtiyacınız olduğunda gaz da vereceğiz size. Zaman zaman da gazınızı alıyoruz'' esprisini yaptı.
Bakan Çağlayan daha sonra, İklimlendirme Sanayii İhracatçıları Birliğine ilk üye olan firma ile ilk ihracatı gerçekleştiren birlik üyesine ödüllerini verdi.




Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi

28 Mayıs 2024 - İSTANBUL
Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi - 2024

SOLAR STORAGE & NEXTGEN 2024

07 - 09 Kasım 2024 - İSTANBUL
SOLAR STORAGE 2023
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline