HVAC

İki yılda bir gerçekleştirilen, mekanik tesisat sektörünün en önemli toplantılarından biri haline gelen Mekanik Tesisat Günleri’nin üçüncüsü, III. Mekanik Tesisat Günleri, Kıbrıs - Girne, Merit Hotel'de 24-26 Şubat '17 tarihlerinde 400 kişilik davetli grubu ile başarıyla gerçekleşti. III. Mekanik Tesisat Günleri etkinliğini, sponsor firmaları olan Abkay Grup Fijitsu - FujiTherm markaları ile, Aldağ, Etna, Asal İklimlendirme Hitachi markası ile, Warmhaus gerçekleştirdi. Yarım gün Sponsor Firma sunumları yapılması ardından Panele katılan Deko Mühendislik firmasından Evren Demirci, Mekanik Proje firmasından Hamit Mutlu, GMD mühendislik firmasından Orhan Gürson ve Dinamik Proje firmasından Zühtü Ferah, enerji verimliliği ve mekanik tesisat sektöründeki global trendleri ortaya koydular.  Bir gün süren toplantıya katılımcılar yoğun ilgi gösterdiler ve sorularıyla panele katkıda bulundular.

III. Mekanik Tesisat Günleri etkinliğinin açılış konuşmasını yapan sektörün duayen isimlerinden Mustafa Baygan, bu etkinliğin kendi konularında son derece verimli çalışmalar yapan kendilerini kanıtlamış sponsorlarına ve Panel konuşmacılarına teşekkür etti.III. Mekanik Tesisat Günleri etkinliğinin açılış konuşmasını yapan sektörün duayen isimlerinden Mustafa Baygan, bu etkinliğin kendi konularında son derece verimli çalışmalar yapan kendilerini kanıtlamış sponsorlarına ve Panel konuşmacılarına teşekkür etti.25 Şubat 2017 tarihinde III. Mekanik Tesisat Günleri etkinliğinin açılış konuşmasını yapan sektörün duayen isimlerinden Mustafa Baygan, bu etkinliğin kendi konularında son derece verimli çalışmalar yapan kendilerini kanıtlamış sponsorlarına ve Panel konuşmacılarına teşekkür etti. Öğle saatlerine kadar sponsor firmaların ürün ve sistem tanıtım sunumları, öğleden sonraki Panel'de dört değerli projecinin "enerji verimliliği" konulu sunumlarının yer alacağını belirtti. Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle kentsel dönüşümde seferberlik ilan edilmesi gerektiği, mevcut 19 milyon konut stoğunun 10 milyona yakınının yenilenmesi gerçeğinin altını çizdi. İnşaatların akıllı bina olarak yapılması gerektiğini ifade eden Baygan, kastının lüks değil enerjiyi akıllı kullanan binalar olduğunu, kentsel dönüşüme 100 milyar TL  fon ayrıldığını, enerji verimliliğinde iklimlendirme sektörünün rolünün önemli olduğunu ifade etti.  

Abkay Grup Genel Müdürü Ogün OlfazAbkay Grup Genel Müdürü Ogün OlfazAbkay Grup Genel Müdürü Ogün Olfaz

Tanıtım konuşmalarının ilkini Abkay Grup Genel Müdürü Ogün Olfaz yaptı. 2007 yılında 25 yıllık mühendislik deneyimiyle dört kişi ile kurulan firmanın Fujitsu distribütörlüğünün pazar tarafından kabul görmesi ile 2010 yılına kadar hızlı bir gelişme sonrasında Fujiterma markasını yaratmasıyla ivme kazanması bir Türk markası ile önemli bir yükselişe geçtiğini, 2017 yılında 75 kişilik kadro ile Türkiye, Türki Cumhuriyetleri, Kıbrıs'da Fujitsu Klima tek yetkili distribütör olduğunu, Tokyo merkezli Fujitsu'nun 200 bin ALDAĞ Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Ezgi TemoçinALDAĞ Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Ezgi Temoçinpersoneli, 41 milyar $ cirosunun olduğunu, '36 yılından bu yana teknolojiye liderlik ettiğini, 6 fabrikası  ve test merkezlerinin yanısıra Fransa'da ısı pompası konulu ürün geliştirme merkezi olduğunu belirtti. Ürünler hakkında detaylı bilgiler vererek Olfaz sunumunu tamamladı.

ALDAĞ Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Ezgi Temoçin

Etkinliğin sponsorlarından ALDAĞ firmasının sunumunu Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Ezgi Temoçin gerçekleştirdi. Temoçin, 2017 yılında 2 şehirde 3 adet fabrika, 34 bin metrekare üretim alanı, Bursa, Ankara, İzmir, Adana'da Bölge Müdürlükleri, 7 bölgede 63 servis sağlayıcı, 20den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.  2017 yılının ikinci yarısında faaliyete geçecek Manisa Akhisar Sanayi Bölgesi'nde ki fabrikanın 32 bin metrekare açık alana,  23 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu,  Ar-Ge departmanlarının geliştirdiği yeni nesil klima santralleri ile %37 hacimsel, maliyet olarak %18.8 kazanç sağlandığını, yeni nesil fan coil ünitesinin yeni gövde, haraketli pancur, yıkanabilir filtre ile %30 -60 enerji tasarruf sağlanabildiğini, gürültü  ETNA  Pazarlama Müdürü Halil Kızılhan ETNA Pazarlama Müdürü Halil Kızılhanseviyesini minimumda 30 desibel ses aralığına kadar çekebildiklerini ifade eden Temoçin ürünler ve sistemler hakkında detaylı bilgiler ile konuşmasını tamamladı.

 ETNA  Pazarlama Müdürü Halil Kızılhan

Üçüncü konuşmacı etkinliğin sponsorlarından ETNA  firmasının sunumunu Pazarlama Müdürü Halil Kızılhan yaptı. Kızılhan pompa ve su teknolojileri sektöründe enerji verimliliği konulu çözümleri, yaklaşımları anlattı. Kızılhan; ETNA fabrikasının Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde 6 bin metrekare toplam alanda 4.500 metrekesi kapalı alanda faaliyet göstermekte olduğunu, 2017 yılında 10 bin metrekarelik alanda yeni fabrikalarına taşınacağını, 78 mavi yaka, toplam 110 kişiyi istihdam ettiklerini, Ankara, İzmir, Bursa'da home ofislerine bu yıl Antalya'da yenisinin ekleneceğini ifade etti. ETNA markası altında; in-line kuru rotorlu sirkülasyon pompaları, uçtan emişli norm pompalar, yatay-dikey çok kademeli santrifüj pompalar, atık su drenaj pompaları, konut ve ticari binalar için hidrofor sistemleri, TS EN 12845 ve NFPA 20 normlarına uygun yangın pompa ve hidrofor sistemleri üretimi bulunduğunu, İtalya'nın önde gelen Pentax markasının Türkiye mümessili olduklarını, Pentax ile konutlarda ve endüstriyel çözümlerde hizmet ürettiklerini, ETNA POWER markalı jeneratörleri, Pentax ve Stream markalarının Türkiye mümessilliği ile İlpa ile Lowara çözümlerini sunduklarını ekleyerek yangın konusunda iddialı ürünleri ile  Avrupa menşeeli markalara karşı pazarda mücadele etmenin öneminden bahsetti.

Asal İklimlendirme Bölge Satış Müdürü Cahit PektaşAsal İklimlendirme Bölge Satış Müdürü Cahit PektaşAsal İklimlendirme Bölge Satış Müdürü Cahit Pektaş

Asal İklimlendirme adına Bölge Satış Müdürü Cahit Pektaş; genel distribütörlük anlaşması imzalayarak dünya genelinde Hitachi markası ile üretilen tüm İklimlendirme Sistemlerinin Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin Genel Distribütörü olduklarını,  Split ve Ticari Tip Klima Sistemleri, Multi Klimalar, SET-FREE VRF Klima Sistemleri, YUTAKI Isı Pompaları ve Chiller Soğutma Grubu ürünleri ile EcoTherma markalı split ve ticari klima sistemleri, Multi Klimalar, VRF Klima Sistemleri, Çatı Tipi Paket Klima Sistemleri ve Chiller Soğutma Grubu ürünlerinin ithalatçısı ve genel dağıtıcısı olarak Türkiye pazarına sunduklarını, Asal İklimlendirme olarak 6 yıl cihaz garantisi verdiklerini, kompresörlerde cihazın ömrü kadar garanti verildiğini, Adana, Ankara, Antalya, İzmir’de olmak üzere bölge müdürlükleri ve temsilcilikleriyle Türkiye genelinde 150 adet bayi ve 180 yetkili servislerini  olduğunu anlattı. İleri mühendislik bakış açısı ve bilgi birikimi ile projelere doğru doğru çözümler ürettiklerini, yüzde yüz müşteri memnuniyeti hedeflediklerini, dinamik ve hızlı haraket ettiklerini, depolamada ve satış sonrası hizmetine kadar etkin süreç yönetimi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 Warmhaus Genel Müdürü Kağan Turan Warmhaus Genel Müdürü Kağan Turan Warmhaus Genel Müdürü Kağan Turan

Etkinliğin sponsor firmalarından Warmhaus'un Genel Müdürü Kağan Turan'ın yaptığı sunumda,  Faik Çelik Holding'e bağlı Çelikpan A.Ş.'nin 2016 yılında küresel marka olma vizyonu gereği Warmhaus markası ile kombi ve ısıtma sistemleri pazarında yoğuşmalı ErP kombiler, yoğuşmalı kombiler, konvansiyonel kombiler ile panel ve dekoratif radyatörler ile iddialı olduklarını, geleceğin ürünü olan Türkiye'nin ilk gazaktif kombisini ürettiklerini, ister tüp ister doğalgaz ayırt etmeksizin kendisinin gelen gazı algıladığını aktardı. Yüzde yüz yerli firma olarak doğalgaz ithalatını %6  azaltmayı hedeflediklerini, 2017 yılı sonunda uzaktan kontrollü  şofben, termosifon ürünlerinin müjdesini verdi. Warmhaus'un spora katkı sorumluluğu ile  Bursa’nın markası Bursaspor’a göğüs sponsoru olduğunu da ekledi.

III. Mekanik Tesisat Günleri PaneliIII. Mekanik Tesisat Günleri Paneli, Evren Demirci, Hamit Mutlu, Orhan Gürsoy, Moderatör Mustafa Baygan Zühtü Ferah, III. Mekanik Tesisat Günleri Paneli, Evren Demirci, Hamit Mutlu, Orhan Gürsoy, Moderatör Mustafa Baygan Zühtü Ferah,

Yöneticiliğini Mustafa Baygan'ın yaptığı Panel'in konuşmacıları Orhan Gürsoy, Evren Demirci, Zühtü Ferah, Hamit Mutlu oldu. Mustafa Baygan'ın kısa öz geçmişlerini aktardığı panelislerin gerçekleştirdiği sunumları ardından soru cevaplar ve plaket töreni ile etkinlik tamamlandı.

Orhan Gürsoy / GMD ProjeOrhan Gürsoy / GMD ProjeOrhan Gürsoy / GMD Proje

İlk sunumu yapan Orhan Gürsoy, "Doğru Tasarımın İlk Yatırım ve Enerji Tasarrufuna Etkileri" başlığında ortalama bir yatırımda işletme giderleri, yatırım maliyeti, enerji giderleri yüzdelerini sorguladı. toplam yatırımda HVAC ürünleri maliyeti yüzde 15 iken, işletme giderleri maliyeti yüzde 70 gibi rakamları bulduğunu, bu yüksek gideri azaltmak için ne ğibi tedbirler alınması gerektiğini, doğru tasarımın öneminin yanısıra işletmenin uzmanlık gerektirdiğini, otomasyon ile modelleme yapılabildiğini, tesisatlarda kullanılacak tüm malzemelerin işletme ekonomisi ve enerji tasarrufu sağlanmasına önem verilmesi üzerinde durdu. "Her şey enerjiye bağlıdır, internet bile" diyerek sözlerini tamamladı.

Evren Demirci / Deko ProjeEvren Demirci / Deko ProjeEvren Demirci / Deko Proje

Projeci olarak işe başlama yıllarındaki iş alma tecrübelerinde BIM platformu ile proje üretilirse sektörde kalıcı olunacağını farkettiklerini ve işe başladıklarını, gerçek ölçüler ile modelleme yapılmasının enerji verimliliği açısından önemini, İngiltere'de tamamen BIM platformunda proje üretildiğini, dünya ile aynı dili oluşturmada BIM platformunun önemini örnekler ile anlattı. Revit programı ile cihazların tüm bilgilerini modelleme yaparak gösterilebildiğini, yurt dışından herhangi bir firma ile çalışılabildiğini, yıllık enerji enerji analizlerinin yapılabildiğini, dünya standartlarında proje üretebildiklerini ekledi. Projelerde revizyona gidilmek istendiğinde kolaylıkla yeni isteklere uygun kısa sürede revizelerin yapılabildiğini, hataların minimuma indiğini, bu sistemin yatırımcıya da avantaj olarak geri döndüğünü ifade etti. Başlangıçta bilgiye, programlara, elemanlara yapılan yatırımın önemi üzerinde durdu.

Hamit Mutlu / Mekanik ProjeHamit Mutlu / Mekanik ProjeHamit Mutlu / Mekanik Proje

Mahallerde Havalandırma Tesisatı Çözümü konularında Alternatif Çözümler ve Yaklaşık Maliyet, konu başlıklı sunumunda, bir proje şartı alıp analiz yaparak binaların izlenebilir ve sürdürülebilir olması gerektiğini, enerji maliyetlerinin aşağıya düşürüldüğü akıllı binaların lüks değil gereklilik olduğunu, örneklemeler ve teknik açıklamaları ile sundu.

Zühtü Ferah  / Dinamik ProjeZühtü Ferah / Dinamik ProjeZühtü Ferah  / Dinamik Proje

Zühtü Ferah konuşmasına enerji kimlik belgesi ile binaların sınıflandırıldığını, bunlara göre kimliklerin verildiğini , ancak doğan uygulama sorunlarının olduğunu, müteahhitlerin bu sorumluluklar altına girdiğini ancak uygulamada eksikler ile karşılaşıldığını, ileride sorun olarak yansıyabileceğini söyledi. Avrupa'da döşemeden ısıtma ve "O" enerjili binaların önerildiğini, ısı pompasının kullanıldığını, bu sisteme yatırımların arttığını, yerinde yenilenebilir enerjinin üzerinde durulduğunu, gelecekte şehirlere doğalgaz tesisatlarının sokulmayacağını, şehir içinde elektrikli sistemlere geçileceğine inandığını, ısı pompaları için şimdiden bir çok firmanın yatırım yaptığını söyledi.

İzleyenlerine, önemli başlıklarda yeni fikirler veren Panel, soru cevaplar ile tamamlandı.

 

Plaket TöreniPlaket TöreniEvren Demirci - Deko MühendislikEvren Demirci - Deko MühendislikHamit Mutlu / Mekanik ProjeHamit Mutlu / Mekanik ProjeOrhan Gürson / GMDOrhan Gürson / GMDZühtü Ferah - Dinamik ProjeZühtü Ferah - Dinamik ProjeIII. Mekanik Tesisat Günleri PanelistleriIII. Mekanik Tesisat Günleri PanelistleriIII. Mekanik Tesisat Günleri Toplu ResimIII. Mekanik Tesisat Günleri Toplu Resim

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline